Mammutova kavárna: Návštěva Prague Coffee Festivalu

To by to nebyl Mammut, a vlastně bychom to nebyli my, kdybychom se nevypravili na Prague Coffee Festival. Jakožto milovníci kávy jsme tam zkrátka i my museli chvíli pobýt. A jaké to bylo? Usaďte se a pojďte si s námi také vypít svůj šálek dobrého kafe!

Bylo, nebylo…

Jak už jsem na Listech snů zmiňovala, můj první velký kávový zážitek byl spojený s Trhy kávy v Brně. Tam jsem se poprvé setkala s konceptem, kdy bylo možné na jednom jediném místě narazit na velké množství pražíren a samozřejmě i velké množství výběrové kávy. 

Ideální stav pro chvíle, kdy jste chtěli ochutnávat různé vzorky kafe, z různých míst, a když jste chtěli porovnávat a porovnávat a případně si při tom porovnávání vybrat i tu “Vaši kávu”, o které budete pak už moc bez ostychu říkat, že “voní hezky”¨.

Není Festival, jako Trhy

Jak už to bývá, když se člověk na něco těší, tak se to zrovna nepodvede. A přesně to se stalo s letošními Trhy kávy v Brně. S přítelem jsme se na ně těšili a nakonec jsme zjistili, že letos je všechno jinak. Trhy nebyly! 

A tak jsme hledali alternativu. Naštěstí jsme ale nemuseli hledat dlouho, protože Praha má také svou velkou kafařskou akci. Probíhá tu kávový festival – Prague Coffe Festival. A tak jsme pořídili lístky a vyrazili. Pěkně i s Mammutem.

Koncept Prague Coffee festivalu je trochu jiný. Brněnské trhy byly skutečně koncipované jako trhy. Každá z pražíren měla svůj vlastní stánek, kde po celou dobu sídlila a nabízela své nejlepší upražené kousky. V jiné místnosti pak běžel doprovodný přednáškový program. 

Pražský festival byl skutečně – jak už název vypovídal – víc festivalovitý. 

Boj o místo

Prague Coffee Festival se konal na Pražské tržnici. Měl vyhrazené tři haly (H40, H17 a H13), přičemž každá hala byla zaměřena na určité tema. Hala H13 byla vyhrazena především pro workshopy, H17 byla hlavně cuppingová (tedy degustační) a v hale H40 probíhaly přednášky.

Různě po halách pak byly ještě rozmístěny espresso bary a brew bary. Tam bylo možné ochutnat espressa a všemožné filtrované kávy od zúčastněných pražíren. 

Jednotlivé pražírny neměly stálé stánky jako na Trzích kávy, ale střídaly se na daných stanovištích po určitém čase (většinou po hodině). Což není špatný nápad. Jen se bohužel často stávalo, že jste se buď na ochutnávku dané pražírny nedostali, protože byla v čase, kdy jste zrovna byli na přednášce, nebo jste narazili na takovou frontu, že jste to vzdali. Nebo nevzdali, ale i tak jste odešli s prázdnou, protože už došla káva.

Na workshopu

Co se workshopů týče, bohužel jsme nakonec stihli jen jeden jediný. Senzorický workshop o vůních a chutích kávy. Trochu mě mrzelo, že trval jen těch 45min, protože ta tu dobu se toho moc nestihlo. Především proto, že se slečna přednášející rozpovídala hlavně o procesu získávání a přípravy kávy a teprve pak přešla ke zbytku. Škoda.

Ovšem na druhou stranu, díky tomu jsem se dozvěděla mnoho zajímavých informací. Jen ne takové, které bych od tohoto workshopu čekala. Ale což. Příští rok jich budu muset navštívit více. Jeden byl prostě málo.

Velké nápady

Ovšem bylo plno věcí, které se mi na Prague Coffee Festivalu líbily. Především nápad se zálohovanými hrnky. Ty se vyzvedly u konkrétního stánku na začátku a bylo je možné vyměnit za čisté na jakémkoliv festivalovém stanovišti. Takže žádné plasty!

Další úžasný nápad byla místnost, kde bylo možné sehnat zrnka od všech zúčastněných pražíren. Nemuseli jsme vůbec obíhat jednotlivé pražírny, ale všechno jsme pěkně měli na jednom místě, což vám strašně ušetřilo práci.

A obecně i nápad s výměnou pražíren na barech se mi zamlouval. Jen, jak už jsem zmínila, kamenem úrazu bylo velké množství lidí. Člověk se zkrátka musel trochu obrnit a počkat. Na druhou stranu, pořád se něco dělo. Což bylo super.

Závěrem

Co si ale budeme povídat, nakonec se mi Prague Coffee Festival líbil. Akce se vydařila a myslím si, že každý milovník kávy se zde mohl pořádně nabažit. Pro příště si jen musím pamatovat, že pobýt tam půl dne, to je zkrátka málo. 

Ovšem pokud máte alespoň trochu rádi kávu, a hlavně dobrou kávu, neváhejte a příští rok vyrazte. Třeba se tam potkáme. Proč? No přeci, protože spolu se zážitky, si stejně jako Mammut, odnesete domů i dobrou kávu na domácí kafařské chvilky.

22 thoughts on “Mammutova kavárna: Návštěva Prague Coffee Festivalu

  1. Já mám ráda kávu. Jednu dobu jsem ji nepila a stejně jsem zase začala. 🙂
    Jednou mi švagr kávu dovezl z Turecka, ale moc mi nechutnala. 😀
    O takovém festivalu jsem ještě neslyšela ani nečetla. Muselo tam být fajn. 🙂

  2. Jo, celá léta jsem pila turka a moc mi chutnal. Se zdravotními problémy mi bylo doporučeno si dávat kávu rozpustnou, a světe div se, přechod byl bez ztráty kytičky.

  3. To vypadá skvěle, ale bojím se, kdybych měla skoro všechny kávy ochutnat, bylo by mi z toho zle 🙁
    Jelikož jindy mi bývá špatně i po jedné kávě co vypiji. Ale věřím, že i já bych si tam něco lákavého našla.

  4. Na Prague Coffee Festival jsem chtěla už loni. Nevyšlo to ani letos. Ach jo. Vypadá moc dobře. 🙂
    Aspoň že na Svátku čaje jsem byla už třikrát za sebou. <3 😀

  5. Super článek, účastnili jsme se i my s manželem. Velmi se mi líbilo zastoupení zahraničních i domácích pražíren. Nejlepší byl program Candycane a Jardy 😀 a také se mi líbily balení káv od Diamonds roastery ze Slovenska. Po minulém roce musím trochu nesouhlasit s výměnou hrnčku. Je to opravdu pěkný gesto vůči naší krásné přírodě, ale čekat kvůli tomu na dcl kávy 15 minut nebylo správným krokem… do budoucna ale skvelá příprava :). Jinak kávu nakupuji na portálu KOFIO a to máš podobný jako na festivalu, jen online, takže zkoušíme různé pražírny a kávy z celého světa :).

    1. Pravda, zastoupení pražíren bylo velké. Trochu mě ještě mrzí, že jsem přišla o ukázku oražení kávy, tak třeba příště, Jinak tento eshop vůbec neznám. My s přítelem nakupujeme kávu rovnou v pražírnách po Praze. Ale tohle bude zajímavá alternativa. Děkuji za tip! A děkuji za milý komentář! 🙂

  6. Vždycky jsem byla barbar, co pil maximálně rozpustnou a to ještě stylem rychle ráno, do půl hrnku horká voda, zbytek dolít studenou :D. Ale myslím, že zrovna u tebe jsem kdysi narazila na komentář, ve kterém někdo psal, že mletou kávu nesnáší, ale objevil skořicového šneka, do kterého se zamiloval. A tak jsem do toho šla taky – musím uznat, že to nemělo chybu! 🙂

    1. Každý si musí najít to své. 😉 Ono… je to hodně o tom, jak se ta dobrá káva připraví. Zažila jsem plno lidí, co mi říkalo, že kávu nikdy. Ale když jsem je pak vzala na dobrou filtrovanou kávu, najednou změnili názor. 😉

  7. To muselo být parádní. Já vypiji hektolitry kávy, ale nedá se říct, že bych byl fajnšmekr. Jednou za čas si udělám radost a koupím si nějakou ochucenou kávu v Oxallisu. A bez pressovače už ani ránu. 😀

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.