Bezlepkový mazanec

Když už tu byly ty Velikonoce, museli jsme se u nás doma pustit do pečení něčeho skutečně velikonočního. Vybrali jsme mazanec, protože s tím jsme měli zkušenosti již dříve a pokaždé se docela povedl. Ovšem protentokrát jsme recept malinko obměnili, A výsledek? K sežrání!

Když už se rozhodnete do nějakého bezlepkového pečení pustit, chce to pořádnou dávku odvahy a nejlépe i dostatečné množství praxe. Bez toho se to zkrátka neobejde. Těsto není tak poddajné, rádo zlobí a uklohnit z něj něco pořádného je někdy o nervy. Časem ale zjistíte, že některé věci prostě fungují. Právě jako tento velikonoční mazanec. Ovšem, velikonoční, velikonoční… Nikdo přeci neříká, že ho musíte péct jen o Velikonocích. Naopak. Já ho třeba jím zcela běžně a pokaždé mi zatím chutnal úplně stejně. Takže žádné výmluvy a pojďme se pustit do pečení!

Ingredience:

Abychom se do mazance, nebo jak se u nás doma familiérně říká – do bochánku – mohli pustit, musíme si připravit…

  • 50dkg Schär Mehl Farine
  • 10 – 15 dkg cukru (podle toho, jak moc chcete bochánek sladký)
  • 1 vanilkový cukr (aby to pěkně vonělo)
  • 20dkg čerstvého droždí
  • 250ml vody + mléka (nebo jen mléka)
  • 2 vejce
  • 10dkg másla
  • kardamom (pro dokonalou chuť)
  • rozinky (nebo jakoukoliv jinou dobrotu na dochucení. Já osobně ale preferuji úplně suchý)

Přesný postup:

Nejprve si dáme do kastrůlku se 100ml vlažné vody, nebo mléka vykynout čerstvé droždí – nezapomeneme přidat ještě trochu cukru. Poté v mixéru (my používáme jedině kuchyňský robot od firmy Bosch vyšleháme do pěny cukr, vejce a tuk. Dále přidáme mouku a zalijeme zbylým množstvím vody (150ml), nebo mléka (podle toho, jak jsme se rozhodli kombinovat) a předem rozpuštěným droždím. Hněteme hnětací metlou cca 10min, dokud se těsto samo nezačne odlepovat od stěny. Pokud se nám zdá hodně řídké, můžeme přidat trochu mouky. Mělo by ale za každých okolností zůstat vláčné.

Potom těsto vyndáme na prkýnko, ještě ho trochu prohněteme rukama namazanýma tukem, vytvoříme mazanec a přendáme na vymaštěný plech. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout cca hodinu až hodinu a ½ – čím déle, tím lepší a nadýchanější bochánek bude. Vykynutý mazanec na vrcholku lehce nařízneme (do tvaru kříže) a povrch potřeme našlehaným vejcem. Nakonec vložíme do předehřáté trouby na 170 – 180°C a pečeme cca 50min. Upečený mazanec přendáme opatrně na rošt a necháme vychladnout – pokud nebude na roštu, tak bude zespoda pořádně vlhký. Spodek musí větrat!

 

Bezlepkový mazanec
Bezlepkový mazanec v celé své kráse

A výsledek? Něco, co jste schopni jíst od rána do večera, bez ustání a ještě na to při jídle slastně koukat. Dobře. Každý má jistě chutě nastavené jinak, ale musím podotknout, že po všech strastech a bolestech a vyhozených pokusech je tenhle bochánek tím, který se skutečně daří, nerozpadá se, s těstem se dobře pracuje a je je opravdu nadmíru poživatelný.

Takže, pokud si alespoň trochu pohráváte s myšlenkou, že zkusíte svůj vlastní bezlepkový mazanec, tak směle do toho. Není tak složité, jak se to možná zdá. A teď mě omluvte, musím se jíst najíst!

15 thoughts on “Bezlepkový mazanec

  1. Myslím, že se mazanec povedl! My jsme dostali o víkendu bábovku s hrozinkami, kandovaným ovocem a politou čokoládou, mňam! 🙂

  2. Do toho mazance bych se hned zakousla! Vypadá mňamozně a vůbec by mi v ten moment nevadilo, že je skoro devět večer!:-)

  3. Je to krásné, voní a chutná. Pro mne ale jen hypoteticky – z těch ingrediencí mám jen tu vlažnou vodu a dvě vejce. Jsi moc šikovná. ☼☼☼

  4. Vypadá lahodně! Taky si myslím, že mazance nebo vánočky se můžou jíst celoročně. Vždyť je to klasické jemné těsto, jen klasicky upravené.
    Bezlepkový mazanec jsem zatím nezkoušela. Určitě je pracnější než klasické lepkové těsto, kvůli soudržnosti, ale dá se to zvládnout, jak jsi nakonec sama ukázala.
    Jseš šikovná! vážně.

    1. Šikovná s pomocí maminky, v tomhle případě… 😀 Já se začínám pomalu zaučovat. 🙂 Ale lahodný je. A jak říkám, i s tím těstem se kupodivu pracuje docela dobře. 🙂

    1. Ano? 🙂 Nu, asi ano… ale jak říkám. Já osobně mu zrovna moc nedám… no jo. Každý jsme nějaký…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.